Hva er en skjeggkam?

Alt du trenger å vite om skjeggkammer, og hvordan du bruker dem.


En skjeggkam er noe så enkelt som en kam designet spesielt med tanke på kjemming av skjegg. Skjeggkammen er selvfølgelig ikke utelukkende forbeholdt skjegg, men den har noen karakteristikker som gjør den ideell for ansiktshår. Stor avstand mellom tennene gjør at slitasjen på skjegget er minimal, luft slipper inn til huden og hårene legges der de skal. Avrundede tenner skraper minimalt mot hud og hårsekker, og man mister betraktelig færre hår enn med en vanlig kam.

Hvorfor kjemme skjegget?

Uavhengig av om man holder skjegget kort eller lar det vokse, så må skjegget stelles for at det skal holde seg sunt og sterkt. Jevnlig trimming vil forhindre at hår fliser seg opp, og dersom skjegget holdes relativt kort vil det nye friske skjegget som hele tiden vokser ut, avløse det gamle før det rekker å bli sprøtt og stivt. Det er vel og bra for de som bruker skjeggtrimmeren på den innerste hakket, men med en gang skjegget får litt lengde vil hårene være sårbare for uttørking. Denne utfordringen er kroppen laget for å takle, og ved å skille ut olje fra huden holdes hårene sterke og sunne.

Det beste rådet for et sunt skjegg er altså å ikke vaske det for ofte, da dette gir den naturlige oljen en sjanse til å spre seg i skjegget. Men, sjelden vask av skjegg er dessverre ofte ikke forenlig med den standarden for renslighet vi lever etter. Av den grunn er det ofte en god idè å bruke en skjeggolje eller skjeggbalm som prøver å gjøre jobben til den naturlige hudoljen. Mange av disse er veldig gode, og vi anbefaler å finne frem til en skjeggolje som virker for deg. Det er likevel slik at det ikke finnes noen skjeggolje der ute som gjør jobben like bra som den oljen kroppen din produserer selv, og da er vi inne på hvorfor man bør kjemme skjegget. 

En god skjeggkam vil fordele den oljen kroppen skiller ut, rundt i skjegget. Den stimulerer også hårsekkene til å produsere mer olje, noe som gir oss det motsatte av en ond sirkel, en god sirkel! Dersom man ikke har mye tid å bruke på stell en morgen, vil den i tillegg være et glimrende verktøy for de som ønsker å fordele ekstra skjeggolje rundt i skjegget. Skjeggkammen er ment å være med deg i ditt daglige liv, og skal ikke ligge igjen på vasken. Når du blir vant med å trekke kammen gjennom skjegget et par ganger om dagen, vil du raskt legge merke til at skjegget blir mykere, mer glansfult, lettere håndterbart og det vil se generelt sunnere ut. 

Hvorfor velge en kam av tre?

La oss først se på hvorfor man ikke skal velge en kam av plast. En plastkam som glir gjennom skjegget skaper statisk elektrisitet, og mye av det. Hårene som danner skjegg gir perfekt friksjon til fibrene i plasten, og gnistene flyr. De nevnte fibrene i plasten er også stive, og skader overflaten på hårene. Mange menn bruker kammer med alt for liten avstand mellom tennene. Dersom du vil bruke en plastkam, så pass altså på å finne en med store og butte tenner!

En kam av et organisk materiale, som tre eller horn, vil ikke være med på å danne statisk elektrisitet. Fibrene i materialene er også helt annerledes. Fibrene i horn er stive, og en kam av horn må derfor poleres nøye for å ikke ha den samme skadelige effekten som en plastkam. En kam i tre vil derimot ha fiber som er helt perfekte til å stryke over skjellaget som danner utsiden av alle hår. Å stryke noen «medhårs», vil si å passe på at de er fornøyd. Å gre skjegget med en skjeggkam i tre er å stryke skjegget «medhårs» i dobbel forstand. Hårene føres dit de skal av de store tennene, samtidig som fibrene i treet stryker over skjellaget på hårene og lukker det. Dette er ikke unikt for skjegg heller, håret på hodet oppfører seg på samme måte. Det beste materialet for en kam er altså godt gammeldags tre!